Spanningsklachten/stress

Stress, iedereen heeft er wel eens mee te maken. Stress brengt je lichaam in staat van paraatheid. Het is de spanning die je voelt voor een examen, een optreden, een sollicitatiegesprek of een spannende gebeurtenis. Stress zorgt ervoor dat je extra alert kunt reageren of geconcentreerd kunt werken aan een lastige klus. Zodra de klus klaar is, of de gebeurtenis voorbij is, gaat de spanning vanzelf weg. Deze spanning hoort bij het leven en is gezond.

Voorbeelden van vragen stress en burn-out coaching:

  • “Hoe leer ik mijn grenzen ervaren en afgaan op mijn gevoel en lichaam?”
  • “Wat komt er in de plaats als ik mijn perfectionisme en schuldgevoelens loslaat?”
  • “Hoe schep ik orde in de chaos?”
  • “Wat zijn mijn waarden en hoe kan ik opladen?”
  • “Hoe zorg ik voor mijzelf terwijl ik ook verbonden blijf met de mensen om mij heen?”

Burn-out

Wanneer wordt stress nu overspannenheid? Die grenslijn is niet nauwkeurig te trekken. Het verschil tussen gezonde stress en overspannenheid ligt in het feit dat overspannenheid een langdurige fase van stress is. Wanneer langdurig onder hoge druk wordt gewerkt en het stressniveau dat het werk teweeg brengt hoog blijft, ontstaat er een verlies van orde en overzicht. Je wordt blijvend onrustig en raakt overspannen. Er is een ongezonde belasting van de geest met een langdurig karakter.

Het verschil tussen overspannenheid (overwerktheid) en burn-out kenmerkt zich doordat overspannenheid omkeerbaar is. Dit betekent dat als de oorzaak van de spanningen wordt weggenomen, je weer normaal kunt functioneren. Dit is niet het geval bij een burn-out. Bij een burn-out wordt het energieniveau aangetast en verlaagd als een reactie op de langdurige, meestal jarenlange spanningen. Soms is de relatie werk en klachten niet eens meer te leggen. Lichaam en geest voelen zich opgebrand, of ‘kapot’.

Kortom, onder lichte stress is het prettig werken, bij overspannenheid kom je in de gevarenzone, en bij burn-out zegt je lichaam dat het nu afgelopen is. Je kunt niet meer.

Werkwijze

Voor aanvang van het traject starten we met een kennismakingsgesprek van 45-60 minuten. Hierin bespreken we wat je wilt bereiken en hoe het traject je dichter bij jouw doelen kan brengen. Dit kennismakingsgesprek is ook bedoeld om te kijken of het klikt met je coach en of je het gevoel hebt bij ons in goede handen te zijn. Daarna volgt een verslag van de kennismaking met een plan van aanpak en kunnen we na jouw akkoord op dit plan, direct aan de slag. Wachtlijsten kennen wij namelijk niet!